Category Archives: Dirigent

Dirigent Igor Vlajnić

IGOR VLAJNIĆ, dirigent rođen je 1984. godine u Osijeku gdje završava osnovno i srednje opće i glazbeno obrazovanje. Još kao dijete sudjeluje u radu mnogih pjevačkih zborova («Osječki zumbići», VA «Brevis») i kulturno-umjetničkih udruga s kojima je ostvario zapažene nastupe u zemlji i inozemstvu, te snimio 4 nosača zvuka. Također ostvaruje nastupe kao solist Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Četverogodišnji studij dirigiranja u klasi L. Nikolajeva (Rusija) i M. Homena (Hrvatska) završava za manje od 3 godine s izvrsnim uspjehom stekavši stručni naziv diplomirani akademski muzičar dirigent – profesor dirigiranja.

Temeljem video zapisa svog diplomskog koncerta, Igor Vlajnić osvaja stipendiju uvaženog dirigenta svjetskog ugleda mo. Kurta Masura, koji ga je pozvao da sudjeluje u radu njegovog seminara u Wroclawu (Poljska) u lipnju 2004. godine. Godine 2007. surađivao je i s mo. Claudiom Abbadom.

Godine 2005. započinje suradnju s organizacijom UNESCO u Parizu gdje u mjesecu studenom nastupa kao gost dirigent na koncertu povodom svečane obljetnice 60 godina te organizacije dirigirajući orkestrom tradicionalnih instrumenata cijelog svijeta za što dobiva zapažena priznanja i međunarodni ugled. Suradnja s UNESCO nastavlja se i dalje u okviru asocijacije «Melodija kao dijalog među narodima» u vidu koncerata u sjedištu u Parizu, te na regionalnim koncertima diljem svijeta.

Od 2005. godine stalno je zaposlen kao korepetitor, dirigent i zborovođa Hrvatskog Narodnog Kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje radi na svim projektima Kazališta na raznim funkcijama. Iste godine ostvaruje i operni «debut» u Parizu operom W. A. Mozarta «Čarobna frula» nastupajući s najpoznatijim opernim zvijezdama današnjice (Sumi Yo (Japan), Tamasz Bator (Mađarska) i dr.). U Kazališnoj sezoni 2007./2008. debitirao je u Rijeci kao dirigent opere «Nikola Šubić Zrinski» Ivana pl. Zajca, a sudjeluje te i u drugim projektima i koncertima Kazališta. Osim s domaćim zborom i orkestrom Opere iz Rijeke nastupa i s orkestrom UNESCO-a, orkestrom Federativne Republike Nigerije, Kubanskom nacionalnom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Orkestrom St.Luke’s iz New Yorka, orkestrom Opere HNK u Osijeku, Riječkom filharmonijom i dr. Također redovito nastupa u Parizu, a zapažene međunarodne nastupe ostvaruje i u Havani (Kuba), Abuji (Nigerija), Avery Fisher Hall-u Lincoln Centra u New Yorku (SAD) te novootvorenoj operi u Guangzhou (Kina).

U studenom 2007. primio je Medalju UNESCO-a «Mozart» organizacije Melody for peace among Civilisation Association za poseban doprinos u promicanju mira, tolerancije i dijaloga među narodima.

Među dirigentskim ostvarenjima u domaćoj produkciji ističu se već spomenute opere I.pl.Zajca «Nikola Šubić Zrinjski», Gotovčev «Ero s onog svijeta», Verdijeva «Traviata», Donizzetijeva «Lucia di Lammermoor», Kabiljov «Casanova u Istri», dječja opera «Pčelica Maja» Brune Bjelinskog, balet «Pjesma nad pjesmama» s kojim nastupa na turneji u Portugalu, glazbene drame «Amadeus» i «Gospoda Glembajevi», opera corale «Okovani Galileo» u koprodukciji s «Eurokazom» i talijanskim umjetnicima, «Opera za tri groša» Kurta Weilla, mjuzikl «Nunsense» Dan Goggina i dr.. Operom «Ero s onoga svijeta» nastupao je i na Ljetnoj pozornici u Opatiji kao i prigodom otvorenja kazališne sezone 2009./2010. HNK u Osijeku, dok prigodom nastupa u New Yorku dirigira operom «L’Italiana in Algeri» G. Rossinija. U svojstvu asistenta dirigenta radi na nizu drugih projekata domaće operne kuće, a nastupa i kao solist (uloga Goro u Puccinijevoj «Madame Butterfly», Iseppo u Ponchiellijevoj «La Giocondi», Svećenik u «JuditI» i dr.). Koncertne nastupe ostvaruje tradicionalnim Božićnim koncertima Zbora i Koncertima za mlade Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci a godine 2009. i Novogodišnjim koncertom u Osijeku.

U svibnju ove godine ostvario je premijeru opere «I Pagliacci» R.Leoncavalla u produkciji Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a u travnju je s uspjehom ostvario koncert u UNESCO-u u Parizu povodom 60.obljetnice prvog leta u svemir, dirigirajući «Astro-balet» s Praškom filharmonijom.

Umjetnički je voditelj i dirigent Kulturno umjetničke udruge «Jeka Primorja» iz Rijeke, Hrvatskog pjevačkog društva «Zvijezda Danica» iz Kraljevice. Od 2006 orguljaš je Svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci.

 

Dirigenti

KUU MPZ “Jeka Primorja” vodili su sljedeći dirigenti:

  1. Dušan Prašelj        (1971. – 1990.)
  2. Krunoslav Kajdi      (1990. – 1991.)
  3. Davorin Hauptfeld  (1991. – 1992.)
  4. Josip Vuk               (1993. – 1996.)
  5. Aleksandra Matić    (1997. – 2008.)
  6. Darko Đekić           (2009. – 2010.)
  7. Igor Vlajnić             (2010. – zavavek)